Bankdrukken

Bankdrukken, meer dan alleen de borstspieren trainen

Bankdrukken is een enorm populaire oefening waarbij een barbell vanuit de borst omhoog wordt geduwd om de borstspieren te trainen. Tijdens deze oefening train je echter nog veel meer spiergroepen dan alleen je borst. Allereerst dien je de stang stevig vast te houden, waardoor je dus aan het knijpen bent en je onderarmen gebruikt worden. Zodra de stang los komt van de houder ga je jezelf automatisch balanceren om zo recht mogelijk te blijven liggen. Hiervoor gebruik je dus de spieren in je core. Vervolgens is de beweging die je maakt ook een bekende beweging voor de triceps, dus ook deze train je nog even lekker mee.

Hoe moet je de oefening uitvoeren?

Het is onbegrijpelijk om te zien hoeveel mensen deze oefening nog steeds fout uitvoeren, terwijl het toch erg simpel is. Je pakt de stang stevig past op een plek die voor jou natuurlijk aanvoelt. Meestal is dit iets breder dan schouderbreedte; hoe smaller je hem pakt hoe meer je triceps mee gaan werken. Vervolgens zie je veel mensen de stang laten zakken tot de armen nog niet eens 90 graden gebogen zijn om daarna weer terug omhoog te gaan. Als je een serieuze bodybuilder bent weet je dat je de stang gewoon laat zakken tot je rustig je borst aantikt, om hem daarna weer naar boven te duwen.

Ook is het belangrijk om de schouderbladen ten alle tijden zo ver mogelijk naar binnen te trekken, zodat de borst automatisch naar voren wordt geduwd. Wanneer dit niet voldoende wordt gedaan komt er veel druk op de schouders en vergroot je de kans op een schouderblessure. Veel mensen doen dit nog fout en ook om deze reden zijn er zo veel mensen die een schouderblessure aan het bankdrukken overhouden.

Terug naar overzicht