Deadlifts

Deadlifts, de echte massabouwer

De grote winnaar van alle compound oefening zal toch altijd de deadlift blijven. Deze oefening staat er om bekend om een echte massabouwer te zijn en dus is dit perfect voor bodybuilding. Tijdens de deadlift train je allereerst je rugspieren en met name je onderrug. Verder span je al je rugspieren aan en worden ook je trapezes aan het werk gezet. Doordat je de barbell van de grond af moet optillen train je ook je onderarmen met deze oefening. Tijdens de beweging dien je ook voldoende door je benen te zakken om een rechte rug te houden, dus train je ook je bovenbenen. Je core wordt gebruikt om goed in balans te blijven tijdens de beweging, maar ook als je eenmaal rechtop staat.

Deadlifts op een correcte manier uitvoeren

Het is bij deadlifts, net als bij de andere compound oefeningen trouwens, enorm belangrijk om een goede houding aan te nemen. Je begint door dicht bij de stang te gaan staan met je voeten op schouderbreedte. Plaats je handen op een plek die voor jou comfortabel is, meest al iets breder dan schouderbreedte om niet tegen je benen aan te komen tijdens de oefening. Vervolgens zak je door je benen heen, duw je je billen naar achteren en zorg je dat je rug helemaal recht is terwijl je de barbell optilt.

Voer de beweging gecontroleerd uit en maak hem af tot je helemaal rechtop staat. Zorg dat als je eenmaal rechtop staat, net als met de squats, je knieën niet op slot gaan. Zak vervolgens weer op dezelfde wijze naar beneden tot het gewicht weer op de plaats ligt. Herhaal dit een gewenst aantal keren en zorg dat je altijd een goede houding aanhoudt om blessures te voorkomen.

Terug naar overzicht